fbpx

Vaak hoor je dat eiwitten goed en belangrijk zijn voor je lichaam. Maar waarom zijn eiwitten dan zo belangrijk? En hoeveel heb je er eigenlijk van nodig? In deze blog gaan wij jou hier alles over vertellen!

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn, naast vetten en koolhydraten, één van de drie energiebronnen voor je lichaam. Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam en komen in iedere lichaamscel voor. Eiwitten zorgen voor de aanmaak van spieren, diverse hormonen, neurotransmitters en enzymen.

Wist je dat een volwassene gemiddeld voor twaalf kilo uit eiwit bestaat?

Sterke spieren

Als je je spieren wilt trainen zijn eiwitten een must! Eiwitten zorgen namelijk voor de opbouw en de groei van je spieren. Eiwitten spelen ook een belangrijke rol bij het herstel van je spieren na de training. Door flink te trainen en je spieren te belasten veroorzaak je namelijk schade aan de spiervezels. Hierbij raken ook de spiercellen die helpen je spieren samen te trekken beschadigd. Deze kapotte cellen worden uit je lichaam verwijderd en vervolgens bouwt je lichaam weer nieuwe spiereiwitten op. Een goede reden dus om eiwitten binnen te krijgen!

 

Andere voordelen eiwitten

  • Je verliest méér vet en minder spieren. Een eiwitrijk eetpatroon zorgt ervoor dat je meer vet verbrandt, maar je spiermassa blijft behouden tijdens het afvallen.
  • Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel. Wanneer je een maaltijd met veel eiwitten eet, zal je minder snel weer honger krijgen. Dit zorgt ervoor dat je minder calorieën op een dag binnen krijgt!
  • Je krijgt sterkere botten en je haar, huid en nagels worden mooier.

Hoeveel eiwitten per dag?

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt hangt af van je leeftijd, levensstijl en lichamelijke gesteldheid. De aanbevolen hoeveelheid voor een volwassene is dagelijks 0,8 gram eiwitten per kilogram.

Dit komt neer op:

  • 52 gram eiwitten per dag voor een volwassen vrouw van 65 kilo.
  • 64 gram eiwitten per dag voor een gemiddelde volwassen man van 80 kilo.

Onze conclusie

Eiwitten hebben dus een positief effect tijdens en na het sporten maar ook op je gezondheid! Eiwitten zorgen voor een goede opbouw en groei van de spieren. Daarnaast krijg je ook nog eens sterkere botten en worden je haar en nagels mooier! Win-win situatie 😉.

 

Eiwitrijk recept

Aan de slag! Wij helpen je graag om meer eiwitten te gaan eten, daarom hebben wij een super lekker & eiwitrijk recept voor je uitgekozen!

 

Happy Proteïne Pannenkoeken

Voor 1 grote pannenkoek heb je nodig:

  • 100 gram gemalen havermout of havermeel
  • 200 gram hüttenkäse
  • 4 eieren
  • Een scheutje olijfolie

Hoe maak je het? 

Mix alle ingrediënten in een kom, dit kun je doen met een staafmixer. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bakken maar! Je kunt de pannenkoeken helemaal garneren zoals jij wilt! Doe er bijvoorbeeld wat rood fruit op of een scheutje suikervrije ahornsiroop. Jammie!