fbpx

In dit blog van De Happy Fit Challenge , geschreven door onze trainster Michelle, lees je alles over bootcampen; wat is dit nou precies en waar is het goed voor? Veel leesplezier!

Wat is bootcamp en waar komt het vandaan?

Bootcamp is een een vorm van outdoor training. Het is ontstaan in het Amerikaanse leger. Daar werden bootcamps ingezet om de soldaten op een snelle en intensieve manier fit te krijgen voor hun missie. Later is bootcampen ook buiten het leger steeds populairder geworden en zijn steeds meer mensen het gaan doen als recreatieve sport. Tegenwoordig kun je er bijna niet meer omheen; het erg populair! Dit komt onder andere doordat de training voor ieder niveau toegankelijk is en men met eigen lichaamsgewicht kan trainen. Ook het trainen in groepsverband zorgt ervoor dat je het maximale uit jezelf en de training haalt.

Tijdens bootcamp trainingen wordt er niet alleen aan je conditie én kracht gewerkt, maar ook aan je snelheid en mobiliteit. Gedurende een training worden alle spiergroepen aangesproken en wordt de conditie in zijn geheel verbeterd. Waar je je met fitness vaak focust op enkele spiergroepen of alleen cardio, focus je je tijdens een bootcamp training op beide componenten.

Wat zijn de voordelen van bootcampen?

Wij vinden sporten in de buitenlucht het grootste voordeel van bootcampen!

Daarnaast laat onderzoek meerdere voordelen van buiten sporten zien:

  • Heel goed voor je humeur
  • Omgeven door natuur zorgt voor een ontspannen gevoel en vermindering van stress
  • Creativiteit en probleemoplossend vermogen worden gestimuleerd
  • Een groene omgeving geeft je zelfvertrouwen een boost
  • Versterkt je immuunsysteem

Een ander voordeel van buiten sporten is dat de omgeving kan worden omgebouwd worden tot één grote sportschool en alle materialen van buiten kunnen worden gebruikt (denk aan bankjes, boomstammen en trappen).

Daarnaast train je tijdens een bootcamp voornamelijk met je eigen lichaamsgewicht; dit maakt bootcampen veel minder blessure gevoelig dan bijvoorbeeld fitness of andere sporten. Verder worden tijdens een bootcamp vrijwel alle spieren aangesproken waardoor je snel verbetering zal merken in je conditie. Ten slotte is het trainen in groepsverband natuurlijk een heel groot voordeel van bootcamp. Het trainen in groepsverband zorgt voor sociale contacten en dit kan er ook voor zorgen dat je net wat meer uit jezelf haalt tijdens een training.

Moet je enorm fit zijn om mee te kunnen doen aan een bootcamp?

Nee absoluut niet! Veel mensen vragen zich dit af. Het woord bootcamp klinkt best wel heftig en intensief. Een bootcamp is zeker intensief, maar tevens toegankelijk voor ieder niveau. je kunt het zo zwaar kan maken als je zelf wilt. De trainer zal je hier ook zeker bij helpen. Zo kan iedereen op zijn of haar eigen niveau meedoen aan de trainingen.

Ben je na het lezen van dit stuk enthousiast geworden over bootcampen en wil je ook eens een training uitproberen? Meld je dan snel aan voor een bootcamp van De Happy Fit Challenge!